Copiii și antreprenoriatul – Cinci moduri în care îi putem pregăti pentru o societate în schimbare
scris de Alina Soare 17 mai 2018
Carmen Iorgulescu, coordonator Ken Academy, oferă cinci sfaturi care îi pot ajuta pe părinți să își pregătească micuții pentru o societate în continuă schimbare. Modelul tradițional de până acum - terminarea unei facultăți urmată de un job stabil și de avansarea treptată la locul de muncă - nu se mai aplică în zilele noastre, cu atât mai puțin în 2030, când copiii vor fi adulți. Ne confruntăm cu globalizarea și scăderea puterii economice, piețele de muncă sunt din ce în ce mai dinamice, tehnologizarea este în plină expansiune, apar crize economice, iar viitorul nu mai pare atât de sigur ca până acum.
Ce pot face părinții pentru a-i ajuta pe tineri să facă față unui asemenea mediu în continuă transformare?
“Răspunsul este simplu: să dezvoltăm în interiorul lor abilități antreprenoriale cât mai devreme, chiar începând cu școala primară. Antreprenoriatul ii transforma pe copii in adulti maturi care isi pot crea vieti autonome, care au curajul sa-si transforme visele in proiecte antreprenoriale de succes.
Misiunea KEN Academy este ca fiecare copil KEN să devină conștient că în interiorul său se află o multitudine de resurse care merită să fie descoperite și dezvoltate. În cadrul programului, urmărim să îi consolidăm copilului spiritul de inițiativă și încrederea că are capacitatea de a dezvolta proiecte de antreprenoriat.” ,spune Carmen Iorgulescu.
Cum putem sprijini copiii pentru a-și dezvolta aceste super puteri?
1.Inspiră-i să fie creativi!
Copiii sunt creativi și curioși prin natura lor și nu le este teamă să întrebe "De ce?". Fie că îi încurajezi să își petreacă mai mult timp inovând modul în care se joacă, fie că îi faci să înțeleagă că nu au de ce să se teamă de eșec , ci mai degrabă să-l folosească pe post de oportunitate de învățare și de evoluție, cei mici trebuie ghidați către a-și hrăni latura creativă.
2. Oferă-le cunoștințe financiare de bază!
Este foarte important pentru copii să poată avea discuții despre bani acasă, la supermarket sau chiar în fața unui ATM. În acest fel, vor învăța care este valoarea lucrurilor din jurul lor. Ken Academy, de exemplu, oferă un program complex de educație financiară și antreprenorială pentru copiii cu vârste între 7 și 13 ani. Noutatea adusă de KEN Academy o reprezintă componenta aplicată a programului – vizitarea unor companii (menită să ajute copiii în înțelegerea noțiunilor de business, dar și a procesului de producție).
Părinții își pot înscrie copiii pentru anul școlar 2018-2019 la Ken Academy începând de acum, completând formularul de pe site: http://kenacademy.org/inscrieri-ken/