revista presei

Replica Vedetelor

Singura publicatie din Romania care da vedetelor dreptul la replica

Replica Vedetelor Events

T_FISIER_DESTINATIE_IMPOSIBIL_DE_SCRIST_FISIER_DESTINATIE_IMPOSIBIL_DE_SCRIS

Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță

scris de Andrada Parau 13 septembrie 2021

Mișcarea înseamnă sănătate, iar un stil de viață sănătos este idealul fiecăruia dintre noi. Sportul face parte din rutina ta zilnica, dar simți că a venit momentul să îți îmbunătățești performantele sportive. Indiferent care este obiectivul tău, dacă vrei ca sportul să îți aducă rezultatele dorite, ai nevoie de două lucruri: disciplină și consecvență.

Cum să te antrenezi ca un sportiv de performanță

Tehnologia ne-a obișnuit cu rezultate imediate și inevitabil așteptăm aceeași schimbare și de la planul nostru de antrenament. Din păcate, pentru majoritatea oamenilor aceasta schimbare nu se intâmpla imediat, ci necesită saptamâni, luni sau chiar ani de antrenament consecvent. “Cu toții ne dorim să ne transformăm în sportivi de performanță și dacă se poate asta să se întâmple peste noapte.  Greșeala multora este că atunci când încep să practice-un sport, sunt tentați să se compare cu un sportiv de performanță care a obținut rezultatele în ani de zile de muncă. Trebuie să înțelegem că pentru ca un plan de antrenament să dea rezultate, trebuie să avem răbdare, să fim consecvenți și să lucram cu profesioniști.   Sportivii de performanță nu se antrenează oricum, ci o fac pe baza datelor științifice. Există o serie de teste care se fac sportivilor de performanță pentru ca aceștia să progreseze, teste care sunt și la îndemâna sportivilor amatori, indiferent de nivelul de pregătire.”, explică dr. Șerban Damian - nutriționist sportiv la Centrul Superfit.

Sportivii de performanță au o rutină zilnică de antrenament, care constă în câțiva pasi simpli. Medicul nutriționist sportiv Șerban Damian îți explică în ce constau aceștia, astfel încât să poți ajunge să te antrenezi ca un adevărat profesionist.

1. Identifică nivelul de performanță fizică la care te afli

Primul și cel mai important pas este să identifici nivelul fizic de rezistență la care te afli. Pentru acest lucru apelaza la un medic și la un centru medical specializat în cadrul căruia să poți efectua o serie de teste speciale. Primul și cel mai important este testarea cardiometabolică sau testul de efort cardiorespirator. În urma efectuării acestui test poți beneficia de un plan de antrenament personalizat și cu adevărat eficient.  “Testarea cardiometabolica este o investigație recunoscută internațional ca fiind “standard de aur” pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capacitatea de efort și performanță a unei persoane. Pâna de curând aceasta investigație era disponibilă doar în laboratoare de cercetare, însă acum a devenit disponibilă și în centrul nostru. Această analiză complexă îți oferă posibilitatea de a afla o mulțime de detalii despre organismul tău, parametri care vor sta la baza alcătuirii unui regim alimentar și a unui program de antrenament cu adevărat personalizate, cu ajutorul cărora vei reuși să îți atingi obiectivele propuse. Testarea cardiometabolica nu este o simplă investigație medicală, ci o metodă de evaluare a performanțelor fizice. În urma acestei investigații fiziologice nu stabilim diagnostice, dar putem doza mult mai exact nivelul de efort fizic și recomandările nutriționale. Astfel, testul de efort cardiorespirator ne ajută să determinăm: rata metabolismului în repaus, rata metabolică în efort, stabilirea proporțiilor în care sunt metabolizați principalii nutrienți (lipide, carbohidrați) în timpul efortului fizic (în valori reale și procente), măsurarea volumelor respiratorii (O2 și CO2) și  stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tău consuma cel mai eficient grăsime, care este pragul unde intri în zona anaerobă etc. Toate aceste măsurători stau la baza conceperii unui program de antrenament personalizat, bazat pe zonele de antrenament, care poate fi destinat scăderii în greutate, îmbunătățirii andurantei sau menținerii condiției fizice ca metodă anti-aging.”, explică medicul nutriționist sportiv.

2.  Antrenează-te dimineața devreme

Pentru majoritatea oamenilor, timpul este cel mai frecvent obstacol întâlnit în calea antrenamentului. De câte ori nu ți-ai spus că te vei antrena mai des dacă vei avea mai mult timp liber? “Învață să îți pui corpul pe prima poziție în lista de priorități. Fă-ți timp pentru antrenament indiferent de oră, dar de este de preferat să te antrenezi dimineața. În primul rând, există mult mai puține distrageri dimineața devreme. Dacă îți vei programa antrenamentul de dimineața, va fi mai puțin probabil să îl sari din cauza oboselii, a responsabilităților la muncă, etc.”, ne recomandă doctorul Șerban Damian, nutriționist sportiv.

3.  Activează masa musculară și crește rezistența prin analiza forței

Antrenamentul izoinertial este  un sistem revoluționar pentru dezvoltarea forței musculare şi a stabilitaţii. Studiile au demonstrat că atleții devin cu cel puțin 30% mai puternici în urma acestor antrenamente. Este ideal și în perioada de recuperare, ajutând la reducerea durerilor musculare. “Acest tip de antrenament este cu adevărat special pentru că stimulează dezvoltarea mușchilor, contribuind la activarea masei musculare. Antrenamentul izoinertial se realizează cu ajutorul unui dispozitiv care menține o inerție (rezistență) constantă pe parcursul întregii mișcări, atât în faza de contracție efectivă a mușchiului, cât și în cea de relaxare. Astfel, mușchii lucrează la forță maximă în orice unghi, ceea ce face ca acest tip de antrenament să fie mult mai eficient decât aparatele clasice de forță. Rezistența este creată prin inerția unei roti, care este accelerată sau decelerata cu forța musculară, prin mișcarea utilizatorului (asemenea unui mecanism yo-yo), nu de o greutate exterioară.  Pentru analiza forței, la Superfit folosim DESMOZONE, un dispozitiv care include sistemele DESMOTEC V.LINE, pentru testarea parții superioare a corpului și DESMOTEC D.LINE, pentru testarea parții inferioare. Se poate folosi pentru o gamă largă de exerciții, fiind ajustabil în funcție de obiectivele sportivului.”, explică medicul nutriționist sportiv.

4. Verifică dacă ai probleme cu postura

Există persoane care se confruntă cu tulburări legate de mers și de echilibru. Tălpile suportă greutatea corpului, sustinându-te zilnic în timp ce stai, mergi, alergi sau faci diferite mișcări. Așadar, modul în care calci îți poate influența sănătatea. Puțini știu că există o analiză specială care te ajută să identifici și să tratezi corect problemele de mers și echilibru. “Dacă te uiți la perechea ta preferată de pantofi, s-ar putea să constați că talpa este tocită diferit la stângul și la dreptul sau că anumite porțiuni par mai uzate. Din fericire, nu trebuie să te bazezi pe această “analiză” ca să-ți îmbunătățești echilibrul și sănătatea picioarelor. Pentru a putea corecta asimetriile sau deficiențele, există testări moderne care măsoară exact cum calci și cum îți afectează astă postură, iar baropodometria este una dintre ele. Baropodometria reprezintă analiza detaliată a presiunilor exercitate de către tălpi în poziţie statică, dar şi dinamică, pentru a identifica și trata eventuale probleme legate de tulburările de mers și de echilibru. Te așteptăm la Superfit pentru o baropodometrie, ca să descoperi cele mai bune soluții pentru picioarele tale!”, recomandă medicul Șerban Damian.

5. Ascultă-ți corpul!

Ceea ce faci înainte și după un antrenament este la fel de important ca ceea ce faci în antrenamentului propriu-zis. Odihna, alegerea alimentației potrivite, hidratarea, stretching-ul și utilizarea strategiilor de regenerare îți pot duce corpul la nivelul următor. Nerespectarea oricăruia dintre acestea poate împiedica orice progres. Unii sportivi recurg la utilizarea băilor de gheață și a terapiei cu oxigen pentru a-și accelera recuperarea între antrenamente. Este posibil să nu fi dispus să mergi atât de departe, dar lucruri precum stretching-ul  și masajul de recuperare pot juca un rol major în recuperarea corpului după un antrenament. De asemenea, nu uita să urmărești evoluția în timp a proporției de grăsime vs. mușchi. Există o analiză specifică pentru a identifica acest lucru și se numește analiza compoziției corporale. “Nu contează doar câte kilograme ai, ci mai ales din ce sunt ele formate. Evaluarea compoziției corporale îți arată care este raportul dintre masa non-adipoasă (fără grăsime) și masa adipoasă (grasă) – informație utilă pentru a determina riscurile de instalare a unor boli. În plus, afli date personalizate despre cantitatea de grăsime esențială, indispensabilă organismului tău, vs. grăsimea din depozite, acumulată ca rezervă de energie.  Pentru ca rezultatele să fie pe măsură efortului depus, sfatul meu este să ai grija de corpul tău și să îl asculți!”, continuă medicul nutriționist sportiv.

6. Îndrăznește și mergi mai departe!

Pentru mulți dintre noi, pasiunea pentru sport s-a transformat într-un stil de viață și chiar într-un job! Dar chiar și așa, întotdeauna avem de învățat în ceea ce privește sportul și alimentația sănătoasă. Un echilibru este greu de păstrat, dar cu ajutorul specialiștilor nimic nu este imposibil. “Cea mai mare satisfacție pentru noi ca specialiști este să vedem rezultatele sportivului. Ca medic nutriționist sportiv lucrez cu foarte mulți sportivi de performanță, am fost nutriționistul Echipei Olimpice de Baschet feminin 3x3 la cea mai recentă Olimpiadă, dar în același timp lucrez și cu persoane care vor să își depășească limitele și care de-a lungul timpului au avut rezultate remarcabile. Oameni care au înțeles că sănătatea lor este pe primul loc și că un stil de viață sănătos se dobândește în timp, dar este pentru totdeauna!.”

 Încearcă să incluzi strategiile de mai sus în programul tău zilnic și vei vedea că rezultatele nu vor întârzia să apară. Dar cel mai important nu uita să te antrenezi inteligent și să fii constant!

Află mai multe din acest video: https://www.youtube.com/watch?v=zv9pDk_fW7U

Despre Centrul Medical Superfit

O echipă de specialiști cu pregătire solidă în domeniu, ani de experiență și multă pasiune pentru ceea ce fac și care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent că vrea să slăbească, să facă fizioterapie sau  să se antreneze mai eficient. În cadrul centrului poți face investigații medicale și sportive precise, pe baza cărora se pot construi ulterior programe adecvate fiecărei persoane, cu șanse mai mari de reușită. Pentru sportivii amatori și profesioniști, specialiștii pregătesc cele mai bune programe de nutriție, antrenament și refacere, astfel încât să poată performa la capacitate maximă.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii în materie de testări fizice, antrenament și recuperare, unele dintre ele unice în România. Centrul dispune de echipamente moderne și metode specializate de abordare, pentru un organism în formă și pentru performanță în sport.

Tot în cadrul centrului medical Superfit ai la dispoziție inclusiv servicii de consiliere psihologică, pentru a-ți lucra nu doar corpul, ci și mentalul, când vine vorba de motivare în sport, mâncat echilibrat sau alte aspecte ce țin de starea de bine.

Dacă sănătatea, echilibrul, recuperarea medicală ori performanța sportivă se numără printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ți trebuie ca să le atingi. Descoperă programele și tehnologiile inovative pentru sănătate și echipa de specialiști, pe: https://www.superfit.ro/

Preluarea oricarei informatii de pe acest site se poate face doar cu mentionarea cu link a sursei.

Trimite unui prieten

x

Comenteaza acest articol

 • Experimentați îngrijirea avansată a spațiului periodontalcu noua periuță de dinți electrică reîncărcabilă Panasonic EW-DC12

  Experimentați îngrijirea avansată a spațiului periodontalcu noua periuță de dinți electrică reîncărcabilă Panasonic EW-DC12

  scris de Cristina Cojucar

  17 august 2021 13:10

  Noua periuță de dinți electrică reîncărcabilă Panasonic EW-DC12, dotată cu 3 funcții unice pentru îngrijirea optimă a spațiului periodontal, este companionul vostru perfect pentru rutina zilnică de îngrijire a dinților.

  citeste tot

 • Nora Seroussi, întâlnire surpriză cu Papa Francis

  Nora Seroussi, întâlnire surpriză cu Papa Francis

  scris de Cristina Cojucar

  10 iulie 2021 11:28

  Bine-cunoscuta femeie de afaceri Nora Seroussi, care a avut mereu acces la lumea fascinantă a filmului, la cel mai înalt nivel, mărturiseşte că a avut emoţii extraordinare la o recentă premieră ce a avut loc în Italia.

  citeste tot

 • Servicii all inclusive pentru pasionații de amenajări interioare

  Servicii all inclusive pentru pasionații de amenajări interioare

  scris de Andrada Parau

  28 iunie 2021 12:39

  Mult mai mult decât un simplu showroom de mobilă, Casa Magică Design este locul în care oricine se poate simţi cu adevărat special. Autenticitatea și eleganţa sunt caracteristicile conceptului de inspirație occidentală, iar fiecare pasionat de amenajări interioare poate descoperi articole destinate visului său. Atât pe site-ul www.casamagica.ro, cât și în showroomuri sunt disponibile opțiuni ce poartă semnătura unor branduri celebre în design-ul internațional.

  citeste tot

 • Annes lanseaza "Rănile.." la ieșirea din pandemie

  Annes lanseaza "Rănile.." la ieșirea din pandemie

  scris de Cristina Cojucar

  24 iunie 2021 23:34

  Cum muzica este oglinda tuturor emoțiilor si frământarilor noastre artista a stocat propriile trăiri din această pandemie într-o nouă piesă "Rănile..."

  citeste tot

 • Ce dotări trebuie să includă o casă la cheie pe timp de pandemie?

  Ce dotări trebuie să includă o casă la cheie pe timp de pandemie?

  scris de Andrada Parau

  17 mai 2021 12:25

  Criza curentă generată de pandemia de COVID-19 îi determină pe mulți dintre români să se gândească de două ori înainte de a achiziționa o nouă locuință. Însă specialiștii spun că perioada este propice, deoarece există pe piață multe oportunități de finanțare ori reduceri de preț. De asemenea, trendul de #WFH (work from home) va continua și în acest an, dar și după ce lumea se va obișnui cu noua normalitate, iar apartamentul va căpăta o dublă utilizare: loc de relaxare și birou. Amenajările interioare joacă în acest caz un rol important pentru că spațiul nu trebuie încărcat excesiv cu mobilă și decorațiuni inutile.

  citeste tot

 • Acum te poți bucura de băuturile pe bază de lapte și cafea chiar dacă ai intoleranță la lactoză

  Acum te poți bucura de băuturile pe bază de lapte și cafea chiar dacă ai intoleranță la lactoză

  scris de Cristina Cojucar

  11 mai 2021 11:31

  HELL ENERGY își extinde gama de băuturi pe bază de lapte și cafea - Energy Coffee - cu două noi sortimente. Brandul de băuturi gata preparate pe bază de lapte și cafea, care a intrat pe piața din România în 2019 lansează două noi produse, respectiv Energy Coffee Coconut, dedicat celor cu sensibilitate sau intoleranță la lactoză și Energy Coffee Double Espresso, ideal pentru iubitorii gustului intens de cafea.

  citeste tot

 • Elis Pavaje, 30 de ani de la înființare Povestea celei mai mari companii de prefabricate din beton din România

  Elis Pavaje, 30 de ani de la înființare Povestea celei mai mari companii de prefabricate din beton din România

  scris de Cristina Cojucar

  11 mai 2021 10:11

  Elis Pavaje aniversează anul acesta 30 de ani de la înființare, fiind cea mai longevivă și în același timp, cea mai mare companie de producție din domeniul prefabricatelor din beton, din România. „Suntem foarte mândri că în cele trei decenii am reușit să păstrăm valorile cu care am pornit la drum: respectul pentru clienți, angajați și comunitate și atenția pentru menținerea calității. În 1991 eram la început de drum, acum încă nu suntem nici la jumătate, mai avem multe de dezvoltat, perfecționat, inovat. Avem încredere în ceea ce am construit împreună și ne dorim ca ambiția si determinarea celor care lucrează în această companie sa rămână un reper și în viitor” a menționat Emil Gota, directorul general al companiei.

  citeste tot

 • Un nou showroom Casa Magică Design și-a deschis porțile

  Un nou showroom Casa Magică Design și-a deschis porțile

  scris de Andrada Parau

  23 martie 2021 11:25

  Casa Magică Design, paradisul tuturor pasionaților de design interior și nu numai, a inaugurat pe 18 martie al treilea showroom din București, în zona Pipera (Bulevardul Pipera nr. 5). Cu un portofoliu de peste 200 de firme italiene cu tradiţie în mobilier şi design, spațiul expozițional de circa 450 mp este dispus pe trei etaje, iar oferta este variată, de la stilul clasic la cel modern, chiar avangardist. Mobilierul şi obiectele de iluminat pot fi alese pe criterii ce ţin cont de stilul construcţiei, volumul încăperilor, luminozitate, culori și nu în ultimul rând, de gustul fiecărui client.

  citeste tot

 • Au apărut capsulele de cafea biodegradabile. Ultima inovație în domeniul cafelei, acum și în România

  Au apărut capsulele de cafea biodegradabile. Ultima inovație în domeniul cafelei, acum și în România

  scris de Cristina Cojucar

  09 martie 2021 08:21

  Românii sunt mari iubitori de cafea, acest lucru confirmat și de ultimele date făcute publicității de Statista.com. Potrivit sursei, în anul 2021, valoarea pieței de cafea din țara noastră a ajuns la 1,66 de miliarde de Euro, în creștere față de anii precedenți, estimându-se, în perioada 2021-2025, o creștere a pieței cu 2,89%.

  citeste tot

 • Nora Seroussi joacă rolul vieții ei într-un film tip reality show

  Nora Seroussi joacă rolul vieții ei într-un film tip reality show

  scris de Alina Soare

  19 noiembrie 2020 12:50

  Renumita femeie de afaceri Nora Seroussi, cea care a adus pe culmile succesului brandul românesc Seroussi, va fi protagonista unui film tip reality show. Cu experiență ei în lumea modei, gastronomiei și a cinematografiei, Nora s-a hotărât să împartă cu publicul din întreaga lume trăirile ei. Femeile, ca vectori de emancipare la Hollywood, au fost mereu încurajate, așa că ea a dorit sa fie în prima linie și să devină o prezență importantă atât în România, cât și în străinătate.

  citeste tot

vedeta lunii

  Delia critică ipocrizia românilor

  Delia critică ipocrizia românilor

Click aici pentru arhiva: Vedeta lunii

funny

Click aici pentru arhiva: Faza zilei

concurs

Replica Vedetelor Events si Asevi iti rasplatesc fidelitatea!

Detergentii ASEVI au o formula concentrata care curata orice fel de suprafata, atat in baie cat si in bucatarie sau in celelalte incaperi. Mirosul lor unic este placut si de durata, personalizandu-ti elegant casa! CONDITII DE PARTICIPARE: participa

Click aici pentru arhiva: Concurs

aparitii in presa

SpyNews.ro - VIDEO / Gabi Lunca, declaratii in direct despre melodia pe care Loredana Groza i-a "furat-o"!

SpyNews.ro - VIDEO / Gabi Lunca, declaratii in direct despre melodia pe care Loredana Groza i-a "furat-o"!

afaceri de succes

Vara aceasta îți creezi propriile reguli în #MyCalvins

Vara aceasta îți creezi propriile reguli în #MyCalvins

În fiecare vară, primești multe sfaturi despre ce reguli vestimentare trebuie urmate ca tu să achiziționezi costumul de baie perfect. Nu știm dacă există acest tip de perfecțiune, dar sigur știm ce este cel mai important: ca tu să te simți confortabil în costumul de baie. Avem doar listă de „do’s”, și primul este acesta: urmează-ți identitatea stilistică și mai ales personalitatea indiferent de unde te vor purta pașii în vacanță. În #MyCalvins te așteaptă o vară super cool!

Click aici pentru arhiva: Afaceri de succes

magazin

magazin bijuterii

Magazin online popsockets ...

horoscop

horoscop

 • berbec

  CARIERA: Aveti intuitia ca, daca va insusiti cunostinte noi, chiar daca nu au de-a face direct cu profesia dumneavoastra, va vor imbogati sansele in cariera sau va vor transforma meseria intr-una mult mai interesanta decit pana acum. Datorita... Continuare horoscop zodia Berbec

 • taur

  CARIERA: Este posibil sa va confruntati cu o situatie noua la locul de munca, pentru care va veti implica trup si suflet. Mintea va va fi pusa la incercare, dar va veti descurca minunat. Anumite energii creatoare, care in ultimul timp au fost... Continuare horoscop zodia Taur

 • gemeni

  CARIERA: In luna mai, ati putea sa va faceti planuri pe termen lung, mai cu seama in ceea ce priveste viitorul profesional si posibilitatea de a va consolida pozitia financiara. Cultivati-va relatiile cu persoanele care va pot ajuta sa faceti... Continuare horoscop zodia Gemeni

 • rac

  CARIERA: Oricand pot aparea proiecte noi sau mai ample, in care sa va implicati cu placere. Indeplinirea lor cu succes poate aduce o promovare, ori va veti extinde domeniul de activitate intr-o directie legata de comunicare: marketing,... Continuare horoscop zodia Rac

 • leu

  CARIERA: Satisfactia muncii implinite creste in aceasta perioada. Culegeti roade pozitive pentru efortul depus pana acum, deci aveti motive de mandrie si bucurie. Un proiect v-a iesit ca la carte si primiti aprecieri sincere de la colaboratori. ... Continuare horoscop zodia Leu

 • fecioara

  CARIERA: Sunteti foarte muncitoare si constiincioasa, atenta la fiecare detaliu, de o precizie absolut remarcabila. Daca veti lucra in echipa, veti reusi sa impuneti ritmul dumneavoastra si celorlalti. BANI: Totul este stabil in plan financiar... Continuare horoscop zodia Fecioara

 • balanta

  CARIERA: Sunteti cam neatenta la serviciu, incercati sa faceti mai multe lucruri deodata, dar pentru ca sunteti cam imprastiata, riscati unele gafe infantile, de care nu veti fi foarte mandra, dar le veti putea repara prin simtul umorului care va... Continuare horoscop zodia Balanta

 • scorpion

  CARIERA: Sunteti coplesia de sarcinile profesionale din ce in ce mai complicate ce vi se distribuie de catre sefi. Unii colegi va sanctioneaza verbal (destul de dur), din cauza promisiunilor de care ati uitat. BANI: Manipulati sume mai mari decat... Continuare horoscop zodia Scorpion

 • sagetator

  CARIERA: Daca veti continua sa va apucati de mai multe lucruri in acelasi timp, cu siguranta nu veti duce nimic la bun sfarsit. Puterea de concentrare nu reprezinta punctul dumneavoastra forte in luna mai. BANI: Trebuie sa fiti foarte atenta si... Continuare horoscop zodia Sagetator

 • capricorn

  CARIERA: Sunteti mult mai capabila decat le permiteti celor din anturaj sa vada si mai ales sefilor. Acest comportament nu poate fi decat in defavoarea dumneavoastra. BANI: Nu dati bani oricui va cere si nu aveti incredere in persoane care par de... Continuare horoscop zodia Capricorn

 • varsator

  CARIERA: Veti fi martora, daca nu chiar actrita principala, intr-un eveniment de importanta majora pentru cariera dumneavoastra, deci veti primi vesti bune, noutati, vi se vor deschide niste perspective atragatoare. BANI: La capitolul finante ar... Continuare horoscop zodia Varsator

 • pesti

  CARIERA: Configuratia astrala din aceasta luna activeaza zona prestigiului social si va pot provoca sa va remarcati, sa va faceti cunoscut prin munca. Este stimulata activitatea intelectuala si aveti energie pentru a va educa, a invata si... Continuare horoscop zodia Pesti

vacanta de vedeta

Cele mai frumoase metropole europene de la malul mării

Cele mai frumoase metropole europene de la malul mării

A venit primăvara și ne simțim din nou plini de energie și suntem dornici să petrecem cât mai mult timp în aer liber. Deja îți faci planurile pentru zilele frumoase pe care le vei petrece pe plajă la vară? Ai fugi un pic și în această primăvară într-un city break în Europa?

Click aici pentru arhiva: Vacanta de vedeta