Depresia – inamicul contemporan
scris de Ioana Popa 12 octombrie 2015
Depresia este una dintre cele mai raspandite boli ale mileniului trei, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 350 de milioane de oameni de toate varstele sunt afectati, iar 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vietii. De asemenea, depresia a fost declarata a treia cauza de dizabilitate la nivel global in 2014, iar pana in 2020, specialistii considera ca va deveni principala cauza.
Cum apare depresia si cum se manifesta ea?
Specialistul afirma ca la fiecare gand, emotie, chimia creierului secreta neurotransmitatorul corespondent, iar in cazul depresiei, dopamina si serotonina sunt deficitare. “Depresivul se simte fara forta, in nesiguranta, este nelinistit, are miscari lente sau agitate, faciesul este plangacios, ingrijorat, mimica rigida, riduri de expresie pronuntate. Depresivul traieste sentimente de neputinta, tristete, descurajare, abandon, singuratate, culpabilitate. Uneori nu mai are niciun sentiment, este gol. Este sensibil la variatiile meteo, are apasari de cap, dureri de stomac, tulburari digestive. Gandurile care apar in depresie sunt negative referitoare la aspectul fizic, la viitor. Isi uraste chipul, se simte fara valoare, ii este teama de saracie, traieste insuficienta, se simte pacatos. Are teama de esec, se sustrage de la responsabilitati si evita noul, viata reala”, spune psihologul Verdi.
Care sunt factorii declasantori ai depresiei?
Un alt aspect foarte putin cunoscut de public larg, pe care-l sublinaza psihologul, este ca depresia poate fi transferata genetic sau dobandita, iar cauzele depresiei sunt foarte variate. “In spatele unei depresii se pot ascunde multe suferinte, traume, insecuritati. Viata traita in nesiguranta induce stari depresive. Somajul pe termen lung, lipsa de ocupatie, lipsa unei relatii de cuplu armonioase, violentele, abuzurile, pierderea unui parinte in copilarie, evenimentele stresante ce depasesc 6 luni, apartenenta la grupurile marginale, bolile grave, socurile emotionale, catastrofele, pericolele, sunt factori declansatori ai depresiei. Apare mai frecvent la femei, dar este activa si la barbati. Bolile tiroidei, prin cresterea cortizolului, folosirea unor medicamente (antihipertensive, hormonale, contraceptive, energizante, antiinflamatoare, neuroleptice, citostatice etc), produc depresia”, explica psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Psiholog: „Prognoza medicala ne spune ca in urmatoarele decenii, mai mult de 45% dintre noi vom suferi de depresie”
Psihologul Maria Verdi spune ca, in epoca moderna, depresia nu tine cont de categorie sociala sau de varsta. “Spre exemplu, rata bolilor psihice a crescut cu peste 400%, in ultimii 30 de ani doar la noi in tara, rata sinuciderilor a crescut cu 450%, peste 3 milioane de romani sunt dependenti de alcool, numarul dependentilor de droguri si jocuri de noroc creste alarmant, violurile, crimele sunt fenomene la fel de actuale. Tot acest tablou reprezinta un adevarat focar de nefericire umana ce ascunde in culise o mare criza existentiala prezenta in toate categoriile sociale, la toate categoriile de varsta”, declara psihologul.
Femeilie si copiii cei mei predispusi
Paradoxal, in vremurile in care exista din ce in ce mai multe posibilitati de comunicare, retele online cu ajutorul carora ne facem mii de prieteni, chiar in aceste vremuri, in viata reala, oamenii se simt din ce in ce mai singuri, construiesc relatii armonioase din ce in ce mai greu, devin din ce in ce mai suspiciosi, iar timpul alocat propriei fiinte, familiei, prietenilor, relaxarii este din ce in ce mai redus, explica psihologul Verdi.
Cei mai sensibili si mai predispusi la fenomenul depresiei, spune psihologul, sunt femeile si copiii. “Rata divorturilor este in crestere, tot mai multi copii sunt crescuti de un singur parinte ori sunt abandonati, dati spre adoptie. Depresia post-partum este traita de 20 pana la 30% de catre femeile care nasc, aici incluzand si femeile care au intreruperi de sarcina. Exista un mare numar de copii care sufera de depresie de la varsta prescolara-scolara. Intalnim tot mai multe femei singure, iar multe dintre cele care sunt parte in cuplu, traiesc singuratatea in doi, sunt diagnosticate cu depresie. Manifestarea dependentei de alcool, de droguri, de jocuri de noroc, practicarea prostitutiei, promiscuitatea sexuala, in realitate, sunt echivalente depresive. Prognoza medicala ne spune ca in urmatoarele decenii, mai mult de 45% dintre noi,vom suferi de depresie”, declara psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.