revista presei

Replica Vedetelor

Singura publicatie din Romania care da vedetelor dreptul la replica

Replica Vedetelor Events

Rezultatele dezbaterii ”Rolul școlii obligatorii în România”

scris de Alina Soare 20 februarie 2018

În ianuarie 2018, agenda publică a educației a fost dedicată dezbaterii asupra propunerilor de de Planuri Cadru pentru liceu, filiera teoretică și consecințelor deciziei Ministerului Educației Naționale de a corela mai atent Planul de școlarizare 2018/2019 cu mecanismul de finanțare per elev.

Rezultatele dezbaterii ”Rolul școlii obligatorii în România”

 

„Începutul lui 2018 – a precizat Daniela Vișoianu în debutul dezbaterii „Rostul școlii obligatorii în România”stă sub semnul modificării planurilor cadru de liceu dar, în acest context, considerăm că înainte de a decide câte ore merg la școală adolescenții și ce discipline au prioritate, este nevoie să punem întrebările care contează: Ce sens are actualul sistem de evaluare de la finalul clasei a VIII-a? Răspunde nevoilor actuala formă de repartizare la colegii și licee? Există diferențe de scop/obiective între primii doi ani de liceu, cuprinși în învățământul obligatoriu, și ultimii doi ani? Care este vârsta potrivită pentru elevi, ca să aleagă între filiera profesională/vocațională și cea teoretică? Poate fi potrivit ca fiecare absolvent de clasa a XII-a să aibă o calificare certă? Ce formă de organizare și ce tip de suport sunt necesare pentru a evita abandonul (mai ales cel motivat economic) de la trecerea către clasa a IX-a și, ulterior, pe parcursul liceului?”

Câteva dintre subiectele abordate în prima parte a evenimentului au vizat durata optimă a învățământului obligatoriu; rolul evaluărilor în actualul parcurs școlar al elevilor; modalitățile de prevenire a abandonului școlar, integrarea pe piața muncii a absolvenților de învățământ obligatoriu și accesul lor în învățământul academic, în corelare cu structura actualului mecanism de finanțare, care nu favorizează componentele practice ale învățării și asigurarea calității serviciului public de educație pentru fiecare elev, astfel încât să contribuie la echitate, constituind un bun punct de pornire al dezbaterilor de pe parcursul întregii zile.

„În condițiile în care România și-a propus ca până la sfârșitul lui 2020 să aibă tot parcursul educațional de până la sfârșitul clasei a XII-a inclus în învățământul obligatoriu, e necesară analiza scopului acestui demers, a consecințelor unei asemenea decizii, a calității actului educațional – în contextul creat” a subliniat Ligia Deca, consilier de stat în cadrul Departamentul Educație și Cercetare – Administrația Prezidențială.

În continuarea acestei idei, reprezentanta UNICEF România, a menționat: „fiecare an în plus de școală reduce riscul de șomaj, riscul de a suferi de o problemă de sănătate și crește șansele de a găsi un loc pe piața muncii. Din punct de vedere economic – a adăugat Luminița Costache – România ar trebui să considere alocarea financiară în educație ca o investiție în viitorul ei.

Evenimentul a propus modelarea a trei scenarii privind traseele școlare ale copiilor: scenariul 1 – elevii aleg rutele de formare la sfârșitul clasei a VIII-a; scenariul 2 – accesul în secundarul superior se face la sfârșitul clasei a IX-a; scenariul 3 – elevii aleg o opțiune de calificare la sfârșitul clasei a X-a. Reamintim în context că Legea 1/2011 a fost promovată cu un model de alegere a rutelor ca în scenariul 2 și prevede ca în 2020 învățământul obligatoriu să includă și ultimii doi ani de liceu (secundar superior).

Discuțiile de modelare a scenariilor (trei grupuri diferite) au ridicat întrebări privind traiectoria educațională a tinerilor, au sugerat o serie de soluții posibile și au fost sintetizate într-un Raport (îl găsiți aici) transmis Ministerului Educației Naționale precum și parlamentarilor membri în Comisiile de   specialitate din Parlamentul României. Cele mai importante concluzii sunt:

Din punct de vedere sistemic, se impune găsirea unor soluții pentru scăderea ratei abandonului școlar; pentru creșterea echității în educație, pentru asigurarea unui învățământ obligatoriu de calitate, la finalul căruia elevii să aibă șanse reale de integrare pe piața muncii: „Datele statistice arată că se pierd foarte mulți elevi la trecerea din clasa a VIII-a în clasa a IX-a (potrivit Ministerului Educației, un sfert din cohorta de vârstă nu ajunge în clasa a IX-a, mare parte copii din  mediul rural). Liceul presupune costuri suplimentare, iar accesul la educație a celor care provin din familii dezavantajate e, astfel, restrâns. Dacă învățământul obligatoriu s-ar finaliza după absolvirea clasei a IX-a sau a X-a, copiii ar putea fi mai pregătiți și din punct de vedere practic, profesional să facă ceva. Oricum, și scopul gimnaziului ar trebui regândit, astfel încât să se pună accent și pe dimensiunea practică, interdisciplinară a acestuia. Evident, este nevoie de o creștere a calității învățământului obligatoriu, primar și gimnazial și de o valorizare corectă a importanței acestui parcurs.” – a subliniat Simona David-Crisbășanu, membră în Consiliul Director al Coaliției pentru Educație și președintă a Asociației ROI.

Alocarea de resurse în funcție de nevoile reale ale școlilor, mai ales ale celor afectate de dinamica demografică negativă, ar diminua segregarea acestora pe criterii economice, în sensul în care, în prezent, resursele merg cu precădere către mediile bogate. Astfel, ar crește echitatea în învățământul obligatoriu, atât în privința accesului, cât și în privința calității serviciului public de educație.

În sfârșit, rolul Evaluării Naționale în actualul parcurs școlar al elevilor merită chestionat (v. și studiul OECD și UNICEF, mai 2017)[i]. Presiunea excesivă indusă de acest examen național minimalizează întregul proces de învățare desfășurat în școală: accentul se mută de pe formarea de competențe pe evaluarea de cunoștințe pentru un număr redus de materii. În acest context, ar fi nevoie ca evaluările de parcurs și consilierea educațională și profesională să devină procese de referință, în care se vor investi resurse importante. În plus, ar fi necesar ca întregul proces de acces în învățământul secundar superior să fie regândit.

În ceea ce-i privește pe elevi, indiferent de forma de organizare, ar fi un avantaj pentru ei să se asigure o formare specializată la finalul învățământului obligatoriu, inclusiv în licee teoretice. Însoțită de o solidă formare generală, specializarea minimă le-ar facilita accesul pe piața muncii, de timpuriu și ar reduce fenomenul tinerilor NEETS[ii]. Totodată, consilierea și mentoratul ar trebui să devină obligatorii, iar statutul actual al consilierului școlar ar trebui fundamental revizuit.

Participanții consideră că pentru copii, utile ar mai fi:

1) asigurarea unui curriculum relevant la decizia școlii, până în momentul alegerii traseului școlar în secundarul superior, curriculum care să asigure, în mod real, dobândirea tuturor competențelor prevăzute în profilul absolventului, cu standard minim de alfabetizare funcțională;

2) organizarea unor activități care să le faciliteze cunoașterea ofertei școlare și profesionale specifice comunității locale/zonei apropiate;

3) organizarea modulară a anului care precede alocarea pe un anumit traseu școlar în secundarul superior.

Toți cei prezenți s-au referit la rolul și nevoile părinților - ar fi de un real folos consilierea lor și implicarea în activitățile comune cu școala și cu elevii, în timp ce pentru profesori, rămâne esențială buna formare inițială și continuă a acestora. Calitatea proceselor didactice nu este influențată fundamental de eventuale organizări de sistem, ci continuă să depindă, în mare măsură, de profesor, de calitatea actului didactic al acestuia – au accentuat în mod repetat cei prezenți la dezbatere. De aceea, în acest moment necesitatea schimbării modului de formare inițială și continuă este o urgență de sistem.

Dezbaterea din data 24 ianuarie a fost organizată în colaborare cu UNICEF România și a fost înscrisă  în calendarul de activități organizate sub egida Proiectului „România educată”.

La dezbatere au participat peste 60 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai ONG-urilor active în sectorul educațional (inclusiv cele ale elevilor și ale părinților), precum și experți interesați de domeniul educației.

 

Fondată în iunie 2015, Federația Coaliția pentru Educațire reunește organizații neguvernamentale active în domeniul educației și își propune să coaguleze energii și resurse pentru a susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul (www.coalitiaedu.ro)

Preluarea oricarei informatii de pe acest site se poate face doar cu mentionarea cu link a sursei.

Trimite unui prieten

x

Comenteaza acest articol

 • Cristi Minculescu, Valter & Boro pornesc în turneul "Învingători"

  Cristi Minculescu, Valter & Boro pornesc în turneul "Învingători"

  scris de Alina Soare

  14 ianuarie 2019 12:05

  Trupa “Cristi Minculescu, Valter& Boro” începe în forță anul 2019, animată de un sfârșit de 2018 încununat de o victorie importantă în drumul spre redobândirea numelui “Iris” și perspectiva palpabilă a faptului că dreptatea este pe cale de a fi făcută.

  citeste tot

 • Jennifer Lopez primeşte ,,A doua şansă” numai în cinematografe din 14 decembrie

  Jennifer Lopez primeşte ,,A doua şansă” numai în cinematografe din 14 decembrie

  scris de Alina Soare

  13 decembrie 2018 19:06

  E nevoie de puţină îndrăzneală şi multă încredere pentru a-ţi schimba destinul, indiferent de vârstă. Pe scurt, aceasta este premisa de la care porneşte şi Jennifer Lopez în comedia „A Doua Şansă” care are premiera pe marile ecrane din ţară din 14 decembrie.

  citeste tot

 • 6 trucuri prin care putem preveni aparitia cariilor

  6 trucuri prin care putem preveni aparitia cariilor

  scris de Alina Soare

  09 decembrie 2018 11:43

  Cariile dentare sunt una din cele mai intalnite afectiuni atat in randul adultilor, cat si al copiilor, si totodata una dintre cele mai usor de prevenit. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a prezentat cateva trucuri de ingrijire care pot tine cariile departe, atunci cand completeaza vizitele periodice la stomatolog si o buna igiena orala.

  citeste tot

 • Nadia Comăneci, model de 10 pentru IIANA!

  Nadia Comăneci, model de 10 pentru IIANA!

  scris de Alina Soare

  02 octombrie 2018 12:33

  Aflată în România pentru câteva zile, campioana mondială la gimnastică, Nadia Comăneci a fost protagonista unei ședințe foto inedite. Ea a îmbrăcat mai multe haine neoetnice, create special pentru ea de IIANA, brand recunoscut și apreciat pentru straiele tradiționale și stilizate pe care le produce.

  citeste tot

 • Expoziția casei de licitații Lavacow ajunge în Poiana Brașov!

  Expoziția casei de licitații Lavacow ajunge în Poiana Brașov!

  scris de Alina Soare

  22 august 2018 13:11

  În perioada 24-28 august va avea loc la Hotelul Alpin din Poiana Brașov expoziția licitației Lavacow din data de 17 septembrie. În cadrul acestei expoziții vizitatorii Hotelului Alpin se vor putea delecta cu o selecție din lucrările unora dintre cei mai cunoscuți, apreciați artiști postbelici și contemporani din România. Lucrări ale artiștilor: Corneliu Baba, Horia Bernea, Roman Cotoșman, Paul Neagu, Horia Damian, Marin Gherasim, Ion Pacea, Mihai Sârbulescu, Sorin Dumitrescu, Paul Gherasim, Horea Paștina, Victoria Zidaru, Ioan Sbârciu, Ioana Bătrânu, Mircea Maurice Novac și mulți alții vor putea fi admirate în zilele de 24, 25, 26, 27 și 28 august la Hotelul Alpin din Poiana Brașov.

  citeste tot

 • Ce este vampirismul emoţional şi cum ne ferim de el?

  Ce este vampirismul emoţional şi cum ne ferim de el?

  scris de Alina Soare

  20 august 2018 13:56

  De-a lungul vieții, întâlnim multe persoane alături de care ne angajăm în diverse relații în funcție de contextul respectiv: unele sunt sunt pozitive, ne creează emoții plăcute, o stare de relaxare, liniște, bucurie, siguranță, comfort psihic și emoțional însă, în altele ajungem să ne simțim hărtuiți sufletește, nesiguri, obosiți, deprimați, chiar neputincioși. În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o persoană care declanșează în noi astfel de senzații neplăcute se poate numi “vampir emoțional”, ne stoarce pur şi simplu de energie.

  citeste tot

 • Fashion Show Performance by Adriana Goilav si ECCO la Feeric Fashion Week Sibiu

  Fashion Show Performance by Adriana Goilav si ECCO la Feeric Fashion Week Sibiu

  scris de Cristina Cojucar

  20 iulie 2018 11:23

  Cea de-a 11-a editie a celei mai importante saptamani a modei din Europa de Est, Feeric Fashion Week, are loc intre 17 si 22 iulie, la Sibiu. Prima seara in Feeric Venue a fost deschisa de show-ul atipic conceput de designerul roman Adriana Goilav care a surprins cu o colectie inedita accesorizata de brandul danez ECCO. "I AM" este o colectie performance cu titlu simbolic prezentata in premiera in cadrul festivalului international de moda Feeric Fashion Week. Piesele vestimentare prezinta un caracter de sine statator sau simbiotic a "cine suntem noi" si au calitati multiple de transformare. Colectia se remarca prin unicitatea si inovatia produselor care se pot intrepatrunde intre ele si genera, in final, un singur obiect vestimentar.

  citeste tot

 • Prinde cel mai important tren! Transilvania Train

  Prinde cel mai important tren! Transilvania Train

  scris de Cristina Cojucar

  18 iulie 2018 14:51

  Anul trecut România a fost vizitată de 12 milioane de turiști, o valoare care nu a mai fost atinsă din 1990. Este un rezultat extraordinar care ne confirmă faptul că avem o țară frumoasă, admirată de turiștii care provin în proporție de peste 80% din Uniunea Europeană.

  citeste tot

 • STIL DE FESTIVAL CU PANDORA

  STIL DE FESTIVAL CU PANDORA

  scris de Criatina Cojucar Toma

  16 iulie 2018 13:58

  Vara aceasta, PANDORA îmbină un stil jucăuş cu un aer boem şi emoţii pozitive! Experimentează şi joacă-te cu cele mai hot nuanţe ale momentului –albastru-peruzea, corai sau oranj – şi asortează-le cu brăţările din piele fină, arămie, cărămizie sau neagră, şi cu ciucurii coloraţi mobili. Noua noastră colecţie nu este trecătoare asemenea unei iubiri de o vară. Colierele, brăţările, talismanele, pandantivele, cerceii şi inele de vară exprimă personalitatea puternică şi spiritul liber al celor care le poartă. Ele sunt finisate manual, fiind realizate din metalele preţioase de înaltă calitate şi având modele versatile. Aceste bijuterii pot deveni cele mai frumoase amintiri, la care te poţi întoarce oricând pentru a reintra în atmosfera de festival.

  citeste tot

 • Dan Cruceru, vacanta cu fetita in Venus

  Dan Cruceru, vacanta cu fetita in Venus

  scris de Alina Soare

  04 iulie 2018 13:25

  Chiar daca vremea este uneori capricioasa la inceput de vara, vedeta Pro Tv si-a asumat cateva zile de vacanta pe litoralul romanesc.

  citeste tot

vedeta lunii

  Delia critică ipocrizia românilor

  Delia critică ipocrizia românilor

Click aici pentru arhiva: Vedeta lunii

funny

Click aici pentru arhiva: Faza zilei

concurs

Replica Vedetelor Events si Asevi iti rasplatesc fidelitatea!

Detergentii ASEVI au o formula concentrata care curata orice fel de suprafata, atat in baie cat si in bucatarie sau in celelalte incaperi. Mirosul lor unic este placut si de durata, personalizandu-ti elegant casa! CONDITII DE PARTICIPARE: participa

Click aici pentru arhiva: Concurs

aparitii in presa

SpyNews.ro - VIDEO / Gabi Lunca, declaratii in direct despre melodia pe care Loredana Groza i-a "furat-o"!

SpyNews.ro - VIDEO / Gabi Lunca, declaratii in direct despre melodia pe care Loredana Groza i-a "furat-o"!

afaceri de succes

Concert Alexandru Andrieș – în premieră la Hard Rock Cafe

Concert Alexandru Andrieș – în premieră la Hard Rock Cafe

Alexandru Andrieș concertează pentru prima oară pe scena din Hard Rock Cafe în data de 15 februarie 2019. Alexandru Andrieș este, fără discuție, cel mai creativ artist al ultimilor 35 de ani, lansând peste 80 de materiale discografice și susținând peste 3000 de concerte. Cu toate acestea, în ultimii ani, aparițiile sale live au fost rare, ceea ce transformă concertul din 15 februarie 2019 de la Hard Rock Cafe într-un adevărat eveniment. Muzician, arhitect, poet, artist plastic, simbol al unei generații și mentor al următoarelor generații, Alexandru Andrieș este un artist unic, iar întâlnirile cu el devin evenimente de neuitat.

Click aici pentru arhiva: Afaceri de succes

magazin

magazin bijuterii

Magazin online popsockets ...

horoscop

horoscop

 • berbec

  CARIERA: Aveti intuitia ca, daca va insusiti cunostinte noi, chiar daca nu au de-a face direct cu profesia dumneavoastra, va vor imbogati sansele in cariera sau va vor transforma meseria intr-una mult mai interesanta decit pana acum. Datorita... Continuare horoscop zodia Berbec

 • taur

  CARIERA: Este posibil sa va confruntati cu o situatie noua la locul de munca, pentru care va veti implica trup si suflet. Mintea va va fi pusa la incercare, dar va veti descurca minunat. Anumite energii creatoare, care in ultimul timp au fost... Continuare horoscop zodia Taur

 • gemeni

  CARIERA: In luna mai, ati putea sa va faceti planuri pe termen lung, mai cu seama in ceea ce priveste viitorul profesional si posibilitatea de a va consolida pozitia financiara. Cultivati-va relatiile cu persoanele care va pot ajuta sa faceti... Continuare horoscop zodia Gemeni

 • rac

  CARIERA: Oricand pot aparea proiecte noi sau mai ample, in care sa va implicati cu placere. Indeplinirea lor cu succes poate aduce o promovare, ori va veti extinde domeniul de activitate intr-o directie legata de comunicare: marketing,... Continuare horoscop zodia Rac

 • leu

  CARIERA: Satisfactia muncii implinite creste in aceasta perioada. Culegeti roade pozitive pentru efortul depus pana acum, deci aveti motive de mandrie si bucurie. Un proiect v-a iesit ca la carte si primiti aprecieri sincere de la colaboratori. ... Continuare horoscop zodia Leu

 • fecioara

  CARIERA: Sunteti foarte muncitoare si constiincioasa, atenta la fiecare detaliu, de o precizie absolut remarcabila. Daca veti lucra in echipa, veti reusi sa impuneti ritmul dumneavoastra si celorlalti. BANI: Totul este stabil in plan financiar... Continuare horoscop zodia Fecioara

 • balanta

  CARIERA: Sunteti cam neatenta la serviciu, incercati sa faceti mai multe lucruri deodata, dar pentru ca sunteti cam imprastiata, riscati unele gafe infantile, de care nu veti fi foarte mandra, dar le veti putea repara prin simtul umorului care va... Continuare horoscop zodia Balanta

 • scorpion

  CARIERA: Sunteti coplesia de sarcinile profesionale din ce in ce mai complicate ce vi se distribuie de catre sefi. Unii colegi va sanctioneaza verbal (destul de dur), din cauza promisiunilor de care ati uitat. BANI: Manipulati sume mai mari decat... Continuare horoscop zodia Scorpion

 • sagetator

  CARIERA: Daca veti continua sa va apucati de mai multe lucruri in acelasi timp, cu siguranta nu veti duce nimic la bun sfarsit. Puterea de concentrare nu reprezinta punctul dumneavoastra forte in luna mai. BANI: Trebuie sa fiti foarte atenta si... Continuare horoscop zodia Sagetator

 • capricorn

  CARIERA: Sunteti mult mai capabila decat le permiteti celor din anturaj sa vada si mai ales sefilor. Acest comportament nu poate fi decat in defavoarea dumneavoastra. BANI: Nu dati bani oricui va cere si nu aveti incredere in persoane care par de... Continuare horoscop zodia Capricorn

 • varsator

  CARIERA: Veti fi martora, daca nu chiar actrita principala, intr-un eveniment de importanta majora pentru cariera dumneavoastra, deci veti primi vesti bune, noutati, vi se vor deschide niste perspective atragatoare. BANI: La capitolul finante ar... Continuare horoscop zodia Varsator

 • pesti

  CARIERA: Configuratia astrala din aceasta luna activeaza zona prestigiului social si va pot provoca sa va remarcati, sa va faceti cunoscut prin munca. Este stimulata activitatea intelectuala si aveti energie pentru a va educa, a invata si... Continuare horoscop zodia Pesti

vacanta de vedeta

Sfatul experților: cum să mergi în două city break-uri de toamnă la preț de unul

Sfatul experților: cum să mergi în două city break-uri de toamnă la preț de unul

Fiecare sezon are farmecul său! Dacă până de curând te gândeai la vacanța de vară și la cum poți profita la maximum de concediu, acum a venit momentul să îți faci planurile pentru toamnă. Conform datelor agenției online de travel eSky, românii optează din ce în ce mai mult pentru city break-uri în Europa. În comparație cu luna septembrie 2017, numărul rezervărilor pentru aceeași perioadă a anului curent a crescut cu 9%, iar specialiștii preconizează că fluxul din lunile rămase din toamnă va înregistra creșteri considerabile. În continuare, în topul preferințelor românilor au rămas marile orașe europene, precum Londra, Milano, Paris, Roma sau Bruxelles.

Click aici pentru arhiva: Vacanta de vedeta